Leve de vrijheid! Kernwaarden, wat zijn ze waard?

Human Reset

jul 20

Alles wat ons blij en gelukkig maakt en waardoor ons leven vaak als vanzelf lekker stroomt, heeft te maken met een aantal basisfactoren.

Een van die factoren zijn ‘kernwaarden’. Elk bedrijf zou ze moeten kennen. Het is onderdeel van visie, strategie en missie. Wie wil je zijn, wat wil je uitstralen, hoe maak je impact en vooral hoe resoneert dat met je eigen staat van (wel)zijn?

Door onze kernwaarden toe te passen in ons leven, kiezen we veel beter wat voor ons werkt. Voorbeeld. Mijn top drie persoonlijke kernwaarden zijn: Vrijheid, Liefde en Humor. Deze zijn bij mij ook interchangeable. Mix & Match dus.

Alles wat ik doe of elke keuze die ik maak, heeft te maken met in ieder geval één van deze waarden. Liefst alle drie, soms twee. Sta ik voor een switch in carrière keuze? Dan zal ik de kansen die op mijn pad komen langs de lat leggen van vrijheid, liefde en humor.

Ik stel daar de volgende vragen bij aan mezelf:
Geeft mijn werk me voldoende vrijheid zoals ik die het liefste ervaar?
Wordt er met humor gewerkt of is men bloedserieus en een tikkeltje saai voor mij?
Gaat mijn hart ervan open, ga ik er van ‘aan’?

Kernwaarden en bijbehorende vragen stel ik bij vele keuzes in het leven. Bij werk, hobby’s, relaties, maar ook woonplek, bepaalde opdrachten of sociale activiteiten.

Als zaken mij uitdaging en voldoening geven en ze passen bij mijn kernwaarden, dan zal ik veel sneller in een flow zitten en stroomt het leven gemakkelijker. Zonder mijn kernwaarden ben ik geneigd eerder op te geven of zelfs ziek te worden als het voor mij niet klopt. Dan ga ik langzaam ‘uit’. Zet mij bijvoorbeeld niet 24/7 achter een beeldscherm of überhaupt de hele dag binnen. Ik wissel graag af. Zo blijf ik opgewekt, productief en het meest ontspannen in wat ik doe.

Nu denken we qua missie, visie en strategie vaak alleen vanuit bedrijfsoogpunt. Daar laten we een steek vallen. Bedrijfskernwaarden zijn van groot belang, maar resoneren ze wel met het personeel? Welke waarden zijn belangrijk voor hen? Hoe significant zijn hun eigen kernwaarden voelbaar in hun werkomgeving en hoe draagt dat weer bij aan uw bedrijf?

Kernwaarden zijn voor iedereen anders, maar de overlap of achterliggende gedachte komt vaker overeen dan je denkt. Bij Human Reset hebben we daar een mooie test voor. Erg leuk om eens te doen met elkaar in een workshop.

Over mij

Hoi, ik ben Martine Lanser. Work, life & health connector bij Human Reset. Via mijn blogs inspireer ik werkgevers graag tot het nadenken over welke bijdrage zij kunnen leveren aan de gezondheid en mentale veerkracht van hun personeel. Hoe hou je je bedrijf gezond en je medewerkers happy? Wilt u meer weten over wat Human Reset voor uw bedrijf kan doen? Ik leg het graag uit in een persoonlijk gesprek. Stay happy & healthy!